Свет 16. декември 2020. / 12:06

Евростат: Бугарија е најсиромашна земја во ЕУ, најбогат е Луксембург

Евростат: Бугарија е најсиромашна земја во ЕУ, најбогат е Луксембург

Според последните податоци на ЕВРОСТАТ, Бугарија е најсиромашна земја членка на Европската унија, а по неа следува Хрватска.

Податоците на ЕВРОСТАТ покажуваат дека девет земји-членки се над просекот на ЕУ во однос на благосостојбата на материјалот во домаќинството.

Најбогат е Луксембург, што е за 35% над европскиот просек. Следува Германија со 22 проценти, потоа следуваат група земји со потрошувачка од 9 до 18 проценти над европскиот просек, Австрија, Данска, Белгија, Холандија, Финска, Франција и Шведска.

Најсиромашни држави во ЕУ се Бугарија, Хрватска, Унгарија и Словачка.