Свет 31. март 2020. / 10:29

Европските берзи се соочуваат со најголема квартална загуба од 2002 година

Европските берзи се соочуваат со најголема квартална загуба од 2002 година

Цените на берзата се зголемија на европските пазари во вторникот наутро, втор ден по ред, бидејќи инвеститорите беа охрабрени со охрабрувачки економски показатели од Кина, но индексот STOXX 600 е сè уште на добар пат за својата најголема квартална загуба од 2002 година.

Индексот STOXX 600 на водечките акции во Европа беше плус 1 процент околу 9:30 часот , зајакнувајќи веќе втор ден по ред.

Но, тоа е пад од повеќе од 20 проценти од почетокот на годината и се соочува со најголема квартална загуба од 2002 година.

Утрово, лондонскиот FTSE индекс порасна за 1,80 проценти на 5.665 поени, додека франкфуртскиот DAX порасна за 2,40 проценти на 10.053 поени и парискиот CAC 2,05 проценти на 4.467 поени.

Во очекување на макроекономските податоци

Претстојните макроекономски податоци ќе покажат каква штета предизвика ширењето на вирусот на најголемите светски економии.

Утрово цените се зголемија и на азиските берзи, така што индексот на акции Азија-Пацифик на МСЦИ, со исклучок на јапонските, се зголеми за 0,9 проценти на околу 9,30 часот.

Во текот на изминатиот квартал, овој индекс изгуби 22 проценти, што е најголема квартална загуба од финансиската криза во 2008 година.

Сепак, на берзата во Токио, Индексот Никеи падна околу 0,9 проценти утрово на 18.917 поени. Падна за околу 20 проценти од почетокот на годината.