Свет 16. јануари 2020. / 10:49

Европскиот парламент го разгледува барањето за одземање на имунитетот на Пуџдемон

Европскиот парламент го разгледува барањето за одземање на имунитетот на Пуџдемон

Европскиот парламент почна процедура за разгледување на барањето за укинување на имунитетот на поранешниот претседател на Каталонија, Карлес Пуџдемон, изјави денеска еден од потпретседателите на оваа институција, Ева Божена Копач.

-Шпанските власти од претседателот (на Европскиот парламент) побарале да им го укине имунитетот на Карлес Пуџдемон и Тони Комин, за да може да почне судската постапка против сега двајцата европратеници, рече Копач во Стразбур.

Барањето се поднесува до Комитетот за правни работи, а процедурата може да трае со недели, па дури и со месеци.

Шпанија го бара екстрадирањето на Пучдемон и Комин заради обидот за сецесија на Каталонија во 2017 година. Пуџдемон и Комин во тоа време побегнаа во Белгија, а во мај 2019 година беа избрани за европратеници, како претставници на каталонските сепаратистички партии.