Свет 24. декември 2020. / 23:30

Европскиот парламент детално ќе го анализира договорот со Британија пред да даде согласност

Европскиот парламент детално ќе го анализира договорот со Британија пред да даде согласност

Европскиот парламент детално ќе го анализира договорот што денеска го постигнаа Европска Унија и Велика Британија, пред да одлучи дали ќе даде согласност во новата година, напиша претседателот на ЕП, Давид Сасоли на Твитер.

– Го поздравувам договорот за идниот однос помеѓу ЕУ и Обединетото Кралство. Ова сега може да претсатвува основа за ново партнерство, напиша Сасоли на Твитер.

Тој нагласи дека природата на договорот постигнат во последен момент не дозволува правилен парламентарен надзор од страна на ЕП пред крајот на годината.

Трговскиот договор е постигнат денеска, една недела пред истекот на транзицискиот период на Брегзит и по повеќе од четири години откако Велика Британија излезе од ЕУ