Свет 23. февруари 2021. / 14:03

ЕК бара ублажување на ограничувањата на границите во рамките на ЕУ

ЕК бара ублажување на ограничувањата на границите во рамките на ЕУ

Европската комисија испрати писма до Белгија, Германија, Унгарија, Данска, Финска и Шведска во кои изразува загриженост за едностраната примена на строгите гранични мерки во врска со влез и излез од тие земји.

– Ние ја истакнавме потребата ограничувањата на движењето да бидат недискриминирачки и пропорционални. Бараме од земјите-членки да ги усогласат своите мерки со заеднички усвоените препораки и правила за слобода на движење, изјави денеска портпаролот на Комисијата, Кристијан Виганд.

Европската комисија наведува дека овие земји имаат рок од 10 дена да одговорат на писмото на Комисијата и да предупредат на можни законски чекори во случај на ненаоѓање решение.

„Целта е да се најде решение што е можно поскоро. Ова е во интерес на самите земји-членки“, предупредуваат од Брисел.

Претходно, Европската комисија ги потсети сите земји-членки на договорот за заеднички и координиран пристап кон можни ограничувања на слободата на движење во рамките на ЕУ и истакна дека од сите се очекува да ги следат овие принципи.