Свет 05. декември 2019. / 22:30

Џонсон: До крајот на 2020 година Велика Британија ќе склучи трговски договор со ЕУ

Џонсон: До крајот на 2020 година Велика Британија ќе склучи трговски договор со ЕУ

Британскиот премиер Борис Џонсон изјави дека неговата земја ќе постигне трговски договор со Европската унија пред крајот на следната година.

– Во голем интерес на ЕУ е да направат договор со нас и не се сомневам дека ќе го направат тоа. И ако ме прашате дали можам апсолутно да гарантирам дека ќе има договор, мислам дека можам – порача Џонсон во текот на посета на една фабрика во централна Англија.

Џонсон уште еднаш повтори дека е одлучен да ја извади Велика Британија од ЕУ до крајот на јанаури.

Британскиот премиер истакна и дека нема да го продолжува преодниот период што требало да се заврши во декември 2020 година и покрај тоа што критичарите тврдат дека не останува доволно време за постигнување нов трговски договор.