Свет 19. април 2019. / 19:48

Џихадисти подготвуваат крвопролевање во Европа предупредува Русија

Џихадисти подготвуваат крвопролевање во Европа предупредува Русија

Џихадистите од Исламската држава изгубија територии во Сирија и Ирак, но и понатаму претставуваат сериозна закана, бидејќи нивните терористички ќелии се шират по Европа и Азија.

Алармантното предупредување го изнел Александар Бортников, шеф на Федералната служба за безбедност и еден од најблиските соработници на Владимир Путин, претседателот на Русија.

Тој наведува дека припадниците на Исламската држава и Ал Каида се рашириле по Европа, Блискиот исток и југоисточно од Азија и дека делуваат како автономни терористички ќелии.

Нашата проценка е дека околу 1.500 до 5.000 терористи пристигнаа во Европската Унија од Блискиот исток. Најголем број од нив се борци кои надредените ги испратиле во Европа да продолжат со изведување на терористичките напади – рекол Бортников на конференцијата која ја организираше Заедницата на независни држави.

Тој истакнал дека криминалните групи се вовлекле длабоко во Африка, вклучувајќи ја и Либија, како и во Авганистан,.

Повеќето Џихадисти кои се вратија во Европа немале никакви проблеми да се вратат и во своите земји. Истовремено миграционата политика на Брисел им го олесни патот на стотици илјади бегалци да влезат во ЕУ од 2015 година. Повеќето од тие бегалци потекнуваат од земјите со голема терористичка активност. Шефот на ФБИ понуди спроведување низа мерки под заштита на ОН, вклучувајќи организација и размена на податоци, како и спречување на финансирање терористички групи – рекол Бортников.

После пожарот во Нотр Дам кој исламистите го прославија на друштвените мрежи, со упатување закани дека следната мета ќе бидат и други познати свети места, кои во деновите на Велигден се полни со туристи.