Свет,Анализи 16. септември 2020. / 12:19

(ВИДЕО) Две држави, една поука. Зошто е важна економската слобода?

(ВИДЕО) Две држави, една поука. Зошто е важна економската слобода?

Чиле и Венецуела се две земји од Јужна Америка кои во 70-те години на минатиот век избраа различни модели на економски развој. Чиле се фокусираше на постигнување на високи економски слободи и на развивање на приватниот сектор, а Венецуела пак се одлучи да ги игнорира економските слободи и да ја препушти економијата во рацете на државата.

Извор за видеото: Американскиот економски тинк-тенк “Foundation for Economic Education” (FEE), Human Progress & VOX. 

Две држави, една поука – примерот на Венецуела и Чиле.

„На македонската економија и е потребно поедноставување на условите за основање и водење на бизнис, растеретување на трговијата со странство од непотребни правни регулативи и царински давачки, подобрување на владеењето на правото и намалување на даноците“ – вели Филип Ивановски во видеото на Конзерватив МК.