Свет 28. мај 2020. / 17:45

Драстично зголемување на невработеноста во Франција

Драстично зголемување на невработеноста во Франција

Франција забележа рекорден пораст на невработеноста, како причина од воведените ограничувања поради борба против коронавирусот.

Во април се регистрирани нови 843.000 невработени во споредба со март, или 22,6 отсто повеќе.

Бројот на невработени го достигна своето највисоко ниво од 1996 година, односно над 4,5 милиони. За повеќе од три месеци, во оваа категорија се регистрирани 1.065.200 дополнителни лица кои бараат работа.