Свет 12. август 2018. / 18:42

Доживотен затвор за лидерот на Муслиманското братство

Доживотен затвор за лидерот на Муслиманското братство

Лидерот на египетското Муслиманско братство, Мохамед Бадие, и уште неколку водачи на таа забранета група, осудени се на доживотен затвор.

Тие се осудени за поттикнување на убиства и насилства за време на протестите пред пет години, пренесува Ројтерс.

Денешната пресуда е најнова во низата на повеќе судења на членови на Муслиманското братство, од кои некои се и повторени.

Оваа партија беше на власт во Египет пред војската да го собори исламистичкиот претседател Мохамед Морсиј, за време на масовните протести.

Бадие и другите водачи прв пат се осудени на доживотен затвор во 2014 година, но апелациониот суд таа пресуда ја поништи и нареди повторно судење.