Свет 18. јануари 2021. / 13:41

(ФОТО+ВИДЕО) Ново откритие во Египет: Погребен храм и ковчези стари 3.000 години

(ФОТО+ВИДЕО) Ново откритие во Египет: Погребен храм и ковчези стари 3.000 години

Во египетскиот археолошки локалитет Сакара е откриена нова ризница – дрвени ковчези и антички погребен храм кои потекнуваат од ерата на Новото Кралство.

Од Министерството за туризам и антиквитети соопштија дека за пронаоѓањето на „големите откритија“ е заслужен тим археолози предводени од славниот египетолог Захи Хавас.

За време на археолошката мисија во Сакара која воедно е огромна некропола на околу 32 километри јужно од Каиро, биле откриени повеќе од 50 саркофази (камена гробница за погребување на ковчег или тело на починат), дрвени ковчези, погребна опрема и погребен храм за кои археолозите велат дека ќе откријат значајни факти за историјата на регионот.

Експертите во саботата објавија дека го откриле погребниот храм на кралицата Неарит, сопруга на кралот Тети, првиот крал на шестата династија на Старото Кралство.

-Откриени се три складилишта со тули од кал – изградени за складирање на резерви и алатки што се користеле за гробот на кралицата, изјавија од египетското Министерство за туризам и антиквитети.

Сакара е дом на повеќе од десетина пирамиди, антички манастири и е огрона некропола на античкиот египетски главен град Мемфис, кој воедно е светско културно наследство на УНЕСКО.

Запечатените дрвени ковчези, откриени заедно со статуи на антички богови, датираат од повеќе од 2.500 години и им припаѓале на луѓе од највисоките редови на Доцниот период и птоломејскиот период на антички Египет.

Во изјавата, Хавас истакна дека ова откритие може да фрли ново светло на историјата на Сакара за време на Новото кралство, помеѓу 16 и 11 век п.н.е.

Откритието е направено во близина на пирамидата каде е погребан кралот Тети, првиот фараон на Шестата династија на Старото кралство.

Археолозите откриле и сцени насликани на папирус кои археолозите претпоставуваат дека потекнуваат од „Книгата на мртвите“ за која се верувало дека им помага на мртвите да преминат во другиот свет.

Слики од богови биле насликани и на површината на ковчезите кои биле во добра состојба, заедно со дрвени погребни маски, храм посветен на богот Анубис, артефакти во форма на птица и бронзена секира.