Свет 24. јуни 2020. / 21:45

Четири показатели укажуваат дека е можен втор бран на Ковид-19 во Франција

Четири показатели укажуваат дека е можен втор бран на Ковид-19 во Франција

По излегувањето од строгиот карантин и дозволата за отворање на кафулињата и баровите, Французите подзаборавија на епидемијата, како што можеше да се види на масовните спонтани собири во Париз и за време на празникот на музиката. Епидемиолозите и виролозите предупредуваат на можен втор бран и нагласуваат дека вирусот се уште циркулира.

Андреа Амон од Европскиот центар за превенција на болестите истакна дека не е прашање дали ќе има втор бран на епидемијата на корона вирус во Европа и посебно во Франција, туку кога истиот ќе се случи и со кој интензитет.

И епидемиологот Мартин Бланшие истакна дека е неминовен втор бран на Ковид-19 во Франција, додавајќи оти тоа се очекува околу втората половина на август.

Францускиот Научен совет во неделата повика на голема претпазливост, бидејќи враќањето на корона вирусот е можен на краток и среден рок. Причината: слабата имунизација на населението, динамиката на епидемијата во странство и искуството од пандемиите со грипот.

Фамозниот „Р0“ е над еден во пет француски региони односно кога репродукцијата на вирусот е над вредноста еден тоа значи дека бројот на заболените се зголемува. Во Нормандија тој показател достигна 1,6 односно повисоко од прагот на тревога утврден на 1,5. Во другите региони Оверњ, Рона Алпи тој е 1,02, во Окситанија 1,51 на Мартиника 1,57 и во Гвајана 2,59. За Гвајана се размислува за враќање на мерките на изолација.

Бројот на кластерите-жаришта на епидемијата исто така се зголеми во Фрација за 27,6 отсто за една недела, на вкупно 37 од претходните 29. Односно од 9 мај има 269 случаи на заболени во група или клостери, од кои седум се нови и за 89 се води санитарна истрага.

Научниот совет смета дека враќањето на епидемијата е можно бидејќи има забрзување и во другите земји. Така ако на почетокот беа потребни три месеци да се достигне бројот од еден милион заболени, сега за само една недела беа регистрирани нови еден милион заболени лица. Ако во Европа историски гледано, пандемиите со респираторни вируси во осумдесет отсто од случаите се намалуваат спонтано за време на летото, скоро 50 отсто од нив се враќаат со есента, затоа е веројатно враќање на епидемијата на крајот на есента или почетокот на зимата.

Во последните 24 часа во Франција се забележани 57 нови смрти случаи со што бројот на починати достигна 29.720 од почетокот на епидемијата.