Свет 13. јуни 2019. / 12:24

Британија потпиша екстрадиција на Асанж во САД

Британија потпиша екстрадиција на Асанж во САД

Велика Британија го потпиша барањето за екстрадиција на Џулијан Ансаж во САД, каде што ќе му се суди за прекршување на Актот за шпионажа, пренесе РТ.

Британскиот секреатер за имиграција, безбедност, право и ред, Сајид Јавид на Би-би-си радио кажа дека во средата ги потпишал документите.

САД претходно поднесе барање за екстрадиција, а вчера надлежниот секретар го потпишал, со што документите ќе одат на суд.

Соосновачот на Викиликс кој дел од строго доверливите тајни на службите ги објави јавно, се товари за шпионажа.