Свет 25. септември 2018. / 13:34

Белгискиот премиер ја исклучува можноста Турција да стане членка на ЕУ

Белгискиот премиер ја исклучува можноста Турција да стане членка на ЕУ

Белгискиот премиер Шарл Мишел денеска изјави дека Белгија не гледа можност за друг вид соработка со Турција освен како стратегиско патнерство.

Покрај Австрија, Белгија е една од земјите кои ја исклучуваат можноста Турција да стане полноправна членка на Европската унија.

Мишел се сретна со турскиот претседател Реџеп Тајип Ердоган на маргините на Генералното собрание на Обединетите нации во Њујорк, пошто се заложи за „искрени и отворени разговори, без претерана дипломатичност“.

Тој ја критикуваше Турција за уназадување на демократијата и за состојбата со медиумите, што, според него, се важни прашања за Белгија.