Свет 20. јануари 2021. / 18:27

Бајден и официјално е новиот претседател на САД: Денеска е ден на демократијата, на историјата, на надежта

Бајден и официјално е новиот претседател на САД: Денеска е ден на демократијата, на историјата, на надежта

Во својот прв говор како претседател на САД Џо Бајден на Америјканците и светот му порача дека денеска е ден на Америка, ден на демократијата, ден на историјата и надежта, ден на обновување.

-Америка е на висина на предизвикот. Денес го славиме триумфот на демократијата, рече Бајден.

„Волјата на народот е исполнета. Научивме дека демократијата е кревка, а денес демократијата преживеа”, кажа Бајден на скалите пред Капитолот, непосредно по неговата заклетва како 46. претседател на САД.

Тој призна дека многу луѓе тука во САД и во светот се повредени,  под пресија, но сепка, демократија надвладеа.

Потести на насилството од пред само неколку дена во Капитолпот, кога демократијата беше  нападната од невидливото подземје.

Не заборави да му се заблагодари на досегашнилт петпретседател Пебс за поддршлката и присуството на денешната инугурација.

Бајден кажа дека американската приказна не зависи, како што кажа, само од некои од нас, не само од само поединци, туку од сите нас, луѓето.