Свет 24. октомври 2019. / 23:56

Сакаат да работат вечно: Германската централна банка со предлог да се оди во пензија на 69 години

Сакаат да работат вечно: Германската централна банка со предлог да се оди во пензија на 69 години

Во својот последен Извештај, германската централна банка предлага старосната граница за пензионирање да се зголеми на 69 години и четири месеци, постепено до 2070 година.

Експертите веруваат дека со оглед на демографскиот тренд во Германија, каде има повеќе постари и помалку млади, нивото на пензиите ќе падне во иднина и дека платниот систем на крајот ќе пропадне.

Економистите во Бундесбанк го предлагаат ова решение, иако финансиската состојба на германското пензиско осигурување е релативно опуштена во последните години.

„Очекуваниот животен век се очекува да продолжи да се зголемува и голем број на бебето-бумбари, родени во 1950-тите и 1960-тите, ќе заминат во пензија во средината на 2020-тите години“, се вели во месечниот извештај на Бундесбанк во октомври.

 

Аргументот за пензија од скоро 70 години е зголемувањето  на животниот век.

„Возраста за пензија не оди во чекор со развојот на животниот век во Германија“, се вели во анализата на Федералниот институт за истражување на населението.

Во Германија, новиот рок за пензија веќе некое време е тема на дебата за можната реформа на пензискиот систем.

Канцеларката Ангела Меркел јасно го одби „пензионирањето на 70-годишна возраст“ за време на нејзината последна кампања на федералните избори во 2017 година, но нејзиниот партиски колега и тогаш министер за финансии Волфганг Шојбле изрази поинаков став, велејќи дека како што бројот на постари лица продолжува да расте, старосната граница во пензискиот систем