Скопје 28. јули 2020. / 11:27

За 60% ќе се зголеми цената на паркинг во комплексот клиники „Мајка Тереза“

За 60% ќе се зголеми цената на паркинг во комплексот клиники „Мајка Тереза“

Град Скопје и ЈП Градски паркинг ќе ја покачат цената на болничкиот паркинг за 60%! Изменетиот текст на предлог-одлуката со зголемена цена за болнички паркинг од 25 мкд на 40 мкд за час, е доставен помалку од 24 часа пред почетокот на седницата на Советот на Град Скопје, открива советничката на Град Скопје, Драгана Велковска

Со покачувањето на цената, болничкиот паркинг (скоро) ќе се изедначи со паркингот во зоната А (45 мкд/час) каде што главно се паркира за да се оди на кафе и на шопинг! На (дури!) тринаесетте одбораши од ЈП Градски паркинг би требало да им е јасно дека оние кои користат паркинг во болница не одат таму поради лично задоволство и најчесто не е нивен личен избор дали ќе дојдат со возило. Нема избор кога се носи болен човек – освен ако одборашите од Градски паркинг не одлучиле во болница пациентите да се носат на велосипед или со автобус. Или можеби очекуваат од луѓето да доаѓаат со такси, иако според официјални статистики дури 400.000 луѓе во земјава живеат под прагот на сиромаштија, вели Велковска во објава на „Фејсбук“

Активистката за заштита на животни и животна средина и членка на Советот на Град Скопје Драгана Велковска, соопшти дека испратила барање до Советот да ја повлече од денешната седница точката за  усвојување на одлуката за измена и дополнување на Ценовникот на услугите што ги извршува ЈП „Градски паркинг“-Скопје.

– Сметам дека болничкиот паркинг мора да биде бесплатен за сите, а особено во ек на пандемија и во пресрет на светска финансиска криза која се предвидува од есен. Градот е должен да покаже солидарност и хуманост, граѓаните и медицинскиот персоналне смее да бидат оставени на цедило, уште помалку да бидат третирани како фиксни извори на приход за претпријатие кое самостојно објави дека падот на прометот се должи на пандемијата, се вели во соопштението од Велковска.

Таа побарала и од Управниот одбор на претпријатието да ја повлече одлуката и да усвои нова.

– Одлуката за 60 проценти зголемување на цената на болничкиот паркинг, стои во соопштението, ја сметам за бескрупулозна стратегија за капитализирање врз маката на граѓаните и затоа побарав од Управниот одбор на ЈП „Градски паркинг“ да ја повлече и да усвои нова одлука, која на дело ќе покаже дека градските власти навистина стојат до граѓаните во најтешките времиња, а не наспроти нив, стои во соопштението.

Имено, во Одлуката стои дека цената на услугата паркирање на јавното паркиралиште „Комплекс клиники Мајка Тереза“ треба да изнесува 40 денари за еден час паркирање со вклучен ДДВ.