Скопје 11. јуни 2019. / 16:20

(ВИДЕО) Богдановиќ се пресметува со урбаниот хаос: Се рушат летните бавчи – дивоградби во општината Центар

(ВИДЕО) Богдановиќ се пресметува со урбаниот хаос: Се рушат летните бавчи – дивоградби во општината Центар

Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ, ја почна својата пресметка со урбаниот хаос.

Општина Центар почна со уривање на терасите во Дебар Маало. Утрово работници со асистенција на полицијата и градежен инспекторат почнаа со отстанување на, како што велат од општина Центар, нелегалната тераса на новото кафуле на Боемска улица.

Од општина Центар за Пресинг ТВ велат дека е испочитувана целата законска процедура и дека сите сопственици на објекти се уредно информирани и претходно предупредени.

– Не е правена никаква селекција. Акцијата ќе трае неколку денови и ќе се интервенира на сите локации. Законот е јасен, ако тргнале со толкави инвестиции , тогаш сигурно треба да ги познаваат обврските согласно законот. Градоначалникот на општина Центар имаше неколку средби со сопствениците на кафулиња и на ресторани и им беше презентирано што е законско, а што не е според законот. Сите имаат добиено решение , сами да си ја отстранат дивоградбата, но не го направиле тоа. – велат за Пресинг ТВ од Одделението за односи со јавност на општина Центар.

Го контактираа и сопственикот на објектот што денеска се рушеше, но не добиле можност да го слушмат и неговиот став со образложение дека е емотивно потресен.

Во меѓувреме останува да видиме дали и општина Сарај ќе постапи како општина Центар со дивоградбата на Матка.