Скопје 17. ноември 2020. / 20:44

Со заем од ЕБОР ќе се воведува брз автобуски превоз во Град Скопје

Со заем од ЕБОР ќе се воведува брз автобуски превоз во Град Скопје

Владата на денешната седница го утврди текстот на Предлог на законот за задолжување на Република  Македонија со заем кај Европската банка за обнова и развој по Договорот за заем за финансирање на проектот „Воведување на брз автобуски превоз во Град Скопје“.

– Проектот „Воведување на брз автобуски превоз во Град Скопје“ опфаќа воспоставување на две линии за брз автобуски превоз со коридори кои се резервирани само за автобусите, со цел подобрување на квалитетот на превозните услуги на патниците во правец „исток – центар – запад“ и „југ – центар- север“, намалување на  времетраењето на превозот на патниците, подобар пристап и користење на превозните услуги и за намалување на загадувањето на воздухот, соопшти владината Прес-служба.