Скопје 05. јуни 2020. / 12:23

Шилегов во услови на криза издвојува 140 илјади евра за партиски вработувања во „Дрисла“

Шилегов во услови на криза издвојува 140 илјади евра за партиски вработувања во „Дрисла“

Советничката група на ВМРО-ДПМНЕ во Град Скопје го обвини градоначалникот Петре Шилегов дека во услови на на тешка економска криза и во моменти кога се кратат плати тој преку претпријатието „Дрисла“ склучил јавна набавка за нови времени вработувања со што директно ја отвора вратата за нови псртиски вработувања.

– Од „Дрисла“ Шилегов претвора партиска канцеларија на СДСМ каде во овие тешки времиња сумата која ќе се издвои за таа намена е 8 614 000 денари или 140 илјади евра, соопштија од советничката група.

Оттаму додаваат дека бројката на луѓе кои ќе се вработат е непозната, но велат, затоа сумата гарантира дека ќе се вработи добро платена работна сила, а дека партиските вработувања доаѓаат во време кога СДСМ и Шилегов бараат избори.

– Со ова докажува дека ги злоупотребуваат институциите, а Шилегов во услови на криза преку „Дрисла“ прави партиски вработувања тешки 8 милиони денари или 140 илјади евра, велат советниците во Град Скопје од редовите на ВМРО-ДПМНЕ.

Од советничката група потсетуваат дека пред една недела прво криеја, а потоа откако беа фатени во лага Шилегов и Директорот на „Дрисла“, Коста Начевски признаа дека ќе купат три џипа за потребите на директорот.

– Прво се снабди со коли, а сега ќе трошат пари за партиски вработувања. „Дрисла“ нема зголемен обем на работа, а Шилегов дава зголемен буџет за нови партиски вработувања, велат од советничката група.

Апелирааат до Шилегов да се откаже од набавката и склучениот договор, да ја поништи истата и да се пренаменат парите во решавање на проблемите на Скопјани.