Скопје 11. јануари 2021. / 11:13

Изминатиот викенд паркингот на Водно го искористиле 120 возила

Изминатиот викенд паркингот на Водно го искористиле 120 возила

Според бројот на испратени СМС пораки, паркингот на Водно во текот на изминатиот викенд го искористиле 120 возила.

Градот Скопје и јавното претпријатие „Градски паркинг“ воведоа зонско паркирање на паркиралиштата на Средно Водно, како дел од континуираните заложби да се овозможи безбедно рекреирање на пешаците и на велосипедистите во деновите кога е најпосетено Водно.

Паркирањето се наплаќа за време на државните празници и за викендите од 9 до 16 часот. Цената за првиот час паркирање изнесува 100 денари, а секој нареден час – 50 денари.

На паркиралиштата е поставена соодветна хоризонтална и вертикална сигнализација, како и информативни табли. Паркирањето е бесплатно за хендикепираните лица, како и за туристичките автобуси, а паркирањето во зеленило се санкционира.

Градот Скопје апелира до граѓаните да го чуваат зеленилото и другите јавни површини, а своите возила да ги паркираат исклучиво на означените паркиралишта.