Скопје 04. јануари 2020. / 16:10

Град Скопје апелира да не палат огнови на Бадник

Град Скопје апелира да не палат огнови на Бадник

Град Скопје денеска преку соопштение ги повика граѓаните да се воздржат од палење огнови на отворено по повод прославата на Божиќните празници, со цел да се заштити животната средина и амбиентниот воздух.

Од Град Скопје посочуваат дека апелот е усогласен со градоначалниците на сите скопски општини кои решиле да се откажат од доделувањето дрва од општините за оваа намена, со цел да се спречи дополнителното загадување на воздухот во Скопје.

Во изминативе две години Градот Скопје интензивно се бори против огновите на отворено, со единствена цел – да се заштити воздухот од загадување и да се зачува здравјето на граѓаните. Оваа градска управа воспостави целосно нов систем за елиминација на огновите на отворено кои граѓаните можат да ги пријавуваат на телефонската линија 193. Така, во 2018 година се изгаснати 251 оган на отворено, а во 2019 година – 273. Оваа активност Градот Скопје ја продолжува и оваа година, стои во соопштението.