Регион 12. June 2018. / 22:14

Во Србија продолжуваат протестите против високите цени на горивата

Во Србија продолжуваат протестите против високите цени на горивата

Се радикализираат протестите во Србија. Полицијата утрово успеала да ги спречи протестантите да постават блокади на неколку стратешки локации, а имало и инциденти во кои има и приведени.

Граѓаните од петокот ги блокираат патишатата незадоволни од високите цени на горивата. Но, по најавата дека полицијата почнала да ги апси возачите, се бараат други начини за покажување отпор.

На пример во Крагуевац граѓаните ги оставиле возилата дома, и протестираше пешки. Во Гроцка блиску до Белград откако полицајците ги натераледа влезат во возилата направилче долга колона возејќи со 20 км на лас.

Се огласи и претседателот Вучиќ вели дека не смее да се дозволи насилство.

Протести против растечките цени на горивото има и во Босна и Црна Гора.