Регион 06. јануари 2021. / 16:47

Во Бугарија се продава „на црно“ крвна плазма од оздравени пациенти од Ковид 19

Во Бугарија се продава „на црно“ крвна плазма од оздравени пациенти од Ковид 19

Бугарската телевизија Нова објави дека во земјата „на црно“ се продава крвна плазма од оздравени пациенти од Ковид-19. Цената на крвната плазна е над 2.500 евра.

Новинарите на телевизијата Нова, претставувајќи се како заинтересирани купувачи, се сретнале со посредниците во кругот на една софиска болница. Посредниците тврделе дека крвната плазма е од човек кој оздравел од Ковид-19 пред два месеца и оти за тоа ќе достават и ПЦР тест.

По прилогот на телевизијата Нова Софиското обвинителство покрена истрага.

-Трансфузијата на крвна плазма не е универзален лек и ако не е по препорака на лекар туку самоиницијативно, би можела да биде штетна. Терапијата со крвна плазма не е потврдена и се заснова само на прелиминарни студии. Важно е луѓето да го знаат ова, истакна бугарската експертка за медицинско право Марија Петрова.

Таа додаде дека продажбата на крвна плазма е кривично дело.