Регион 09. август 2020. / 17:45

Владиката Иринеј: Вистинско време е за помирување меѓу Србија и Хрватска

Владиката Иринеј: Вистинско време е за помирување меѓу Србија и Хрватска

Патријархот Иринеј изрази уверување дека еуфоријата од интоксикација со злото поминала, освен кај одредени лица и дека нагласил дека дошло вистинското време да се зборуве за помирување, со оглед на многу отворени прашања, нерешени проблеми и многу искушенија.

Патријархот на Српската православна црква, Иринеј, апелираше до хрватската државна и црковно раководство, како и политичките и духовните водачи на српскиот народ, да направат сé за да се донесе мир меѓу двата народа, пренесува N1.

Патријархот Иринеј изрази уверување дека еуфоријата од интоксикација со злото поминала, освен кај одредени лица и дека нагласил дека дошло вистинското време да се зборуве за помирување, со оглед на многу отворени прашања, нерешени проблеми и многу искушенија.

Нека секој си го стори својот дел, нека слават ако мислат дека имаат нешто, но јас се молам и апелирам хрватското државно и црковно раководство, како и политичките и духовните водачи на нашиот народ, да сторат сé што можат за да се искорени омразата и мирот меѓу двата народа, рече патријархот Иринеј за белградската „Политика“.

Тој изјави дека се добива впечаток дека хрватските власти покажуваат првични знаци дека е можна таква политика и дека, ако тоа е случај, српските национални лидери, како претставници на луѓето што страдале во, како што рече, геноцид, треба, зачувувајќи ја националната свест и достоинството на својот народ, да ја прифатат секоја можност што може да придонесе за помирен сон и подобар живот за српскиот народ во Хрватска.

Кога станува збор за позицијата на Српската православна црква (СПЦ) во Црна Гора, но и нејзината позиција во неуспешните неодамнешни преговори меѓу претставниците на епископскиот совет во Црна Гора и црногорската влада, патријархот Иринеј истакна дека ставот на Црквата е „кристално јасен“.

„Црквата има свој Устав, своја структура, свои регулативи кои ги решаваат начините за регулирање на сите важни прашања. Во такви законски и канонски рамки, сите отворени прашања во таа област можат да бидат решени, рече српскиот патријарх.

Тој истакна дека ова е негова и позиција на Светиот епископски Синод, Советот, но и народот, кој, како што истакна, недвосмислено покажа дека во епархиите во областа на денешна Црна Гора.

– Ниту народот, ниту Црквата не ја прифаќаат дебатата по тоа прашање: чии српски православни цркви се? Ниту народот, ниту Црквата не се согласуваат за каква било промена во структурата, на кршење на црквата и националното единство. Српскиот патријарх особено не го прифаќа тоа, без разлика дали некој сака или не, рече поглаварот на Српската православна црква.

Според него, кога бил „доведен“ во Патријаршијата во 1998 година, Мило Ѓукановиќ бил претставен како иднина и силна перспектива на српскиот народ.

– Тој исто така зборуваше и ветуваше во тоа време.

А денес, тагата ме преовладува кога ќе видам колку може да биде длабок човечки пад. Да преговараме и да преговараме со такви луѓе со години? Барате компромис со такви луѓе? Не верувам во тоа, истакна патријархот Иринеј.

Одговарајќи на прашањето дали се плаши дека црногорскиот правен модел ќе се прелее на светилиштата во Косово, Патријархот Иринеј рече дека оние што некогаш се претставувале како надеж и иднина на српскиот народ во Црна Гора, денес делуваат како албанските терористи да им се пример.

– Јас многу добро ги познавам и ги почитувам косовските Албанци. Во основа, тие се благороден народ. Но, со сета почит кон нив, не можеме да им го дадеме оној дел од историјата, делот на духовни и културни споменици кои никогаш не им припаѓале, рече Иринеј.

Како што предупреди, оние што би помислиле дека ќе се предадат на притисоците на „Марковиќ, Ѓукановиќ и слични“, наскоро ќе имаат пример во Морача, Савина и на друго место служејќи римокатоличка миса на остатоците од православната црква Свети Никола во Ново Брдо.

Патријархот Иринеј изјавил дека сè уште не разговарал со владиката од Дизелдорф и цела Германија, Григориј, за неговата изјава, со која се проблематизира распределбата на буџетските средства за изградба на храмот Свети Сава за време на епидемијата на вирусот корона.

– Слушнав дека тој се објави во таа пригода преку видео на Интернет. Но, архиереите не општат така едни со други. Се знае како и на кој начин се искажуваат различни ставови, како и со кои начини да се решат проблемите со кои се соочува црквата, рече патријархот Иринеј.