Регион 19. ноември 2020. / 22:03

Владата на Словенија ја продолжи за седум дена забраната за работа на несуштинските продавници

Владата на Словенија ја продолжи за седум дена забраната за работа на несуштинските продавници

Владата на Словенија ја продолжи за уште седум дена забраната за работа на продавници кои не се од суштинско значење и забраната за културни настани, изјави портпаролот, Јелко Кацин.

На утрешната онлајн сесија ќе се одлучи дали ќе бидат продолжени и другите мерки, како што е полицискиот час или движењето меѓу општините, пренесува словенечката агенција СТА.

Продолжувањето на седум дена се однесува и на часовите за возење.

Исклучок од забраната за трговија се продавници за храна, продавници за лична нега и производи за чистење или земјоделски производи, аптеки, бензински пумпи, банки и осигурителни компании, пошти, продавници за поправки на автомобили и услуги за достава.

Продавниците за облека, обувки и опрема не се наведени меѓу исклучоците, па дури и продавниците за храна не смеат да продаваат техничка стока, облека или обувки.

На 16 ноември, сите судови во Словенија беа во затворени до понатамошно известување за да помогнат во борбата против коронавирусот.

Ова значи дека судските рочишта се одржуваат само за неколку итни проблеми, додека сите други се откажуваат, освен ако не се спроведуваат преку видео повици.