Регион 04. август 2020. / 14:52

(ВИДЕО) Интервенираше српската војска – симнато е албанското знаме во Санџак

(ВИДЕО) Интервенираше српската војска – симнато е албанското знаме во Санџак

На познато излетничко место крај реката Ибар непозната особа поставила албанско знаме кое беше тргнато по интервенција на војската.

Знамето било поставено на височинка над излетничкото место Миљина глава, во близина на градот Тутин, крај реката Ибар во областа Санџак.

Локалното население, етнички Босанци, го пријавиле настанот по што интервенирала српската војска која го отстранила знамето.

Во градот Тутин 90% од населението се Босанци, додека Албанци според последниот попис има само 29 индивидуи. Во српскиот дел од областа Санџак Босанците се 60%, Срби има 32,5%, додека Албанци има само 0,012%.