Регион 05. март 2020. / 11:46

Турција распоредува илјада специјалци на границата со Грција за да го спречи враќањето на мигрантите

Турција распоредува илјада специјалци на границата со Грција за да го спречи враќањето на мигрантите

Турција распоредува 1.000 специјалци од полицијата долж границата со Грција денеска во обид да го спречи враќањето на мигрантите кон нејзината територија,  изјави министерот за внатрешни работи Сулејман Сојлу и додаде дека 164 мигранти биле повредени од грчките власти.

– Тие повредија 164 лица. Се обидоа да вратат назад во Турција 4.900 луѓе. Ќе распоредиме 1.000 полицајци од специјалната единица во пограничниот систем … за да го спречиме враќањето, изјави Сојлу во северозападната погранична провинција Едирне.

На 28. февруари стотици мигранти тргнаа низ северозападот од Турција кон границата со Грција и Бугарија, откако официјален претставник изјави дека Анкара повеќе нема да ги спречува сириските бегалци на патот кон Европа.