Свет 16. јануари 2021. / 13:38

За два милиона намален бројот на бегалци поради пандемијата

За два милиона намален бројот на бегалци поради пандемијата

Во најновиот изештај на Обединети нации се наведува дека бројот на бегалци во светот во првата половина од 2020 година е намален за два милиона луѓе поради пандемијата со Ковид-19  и затворените меѓудржавни граници.

Авторкта на извештајот Клер Меноци изјави дека и за втората половина од 2020 година се очекуваат исти или слични резултати.

Бројот на бегалци во светот во 2020 година изнесува 281 милион луѓе, што е за 173 милиони повеќе во посрдба со 2000 година.