Регион 20. декември 2019. / 22:15

Србија: Продавачите ќе имаат забрана по телефон да им се јавуваат на потрошувачите

Србија: Продавачите ќе имаат забрана по телефон да им се јавуваат на потрошувачите

Граѓаните наскоро би можеле да бидат заштитени од дневните повици на возбудливи трговци кои своите производи ги нудат со повици до фиксни и мобилни телефони.

Ова, според „Блиц“, ќе го овозможи новиот  закон за заштита на потрошувачите, кој се очекува до крајот на годината.

Предлог-законот ја помина јавната расправа, а  сега се чека на одобрување од страна на владата, потоа треба да одлучат замениците, а сето она што е предвидено со законот е во исто време со усогласувањето со европското законодавство, особено со она содржано  во Поглавје 28.

 Како што предвидува предлог-законот,  забрането ќе биде трговците да испраќаат пораки или телефонски повици до потрошувачи кои влегле во регистарот на потрошувачи, како оние кои не сакаат да примаат повици и пораки во рамките на промоција и продажба преку телефон.