Регион 22. февруари 2021. / 12:40

Србија лидер во Европа по бројот на вакцинирани со по две дози

Србија лидер во Европа по бројот на вакцинирани со по две дози

Во Србија против коронавирус досега се вакцинирани 1.230.836 лица, а 428.202 лица примиле по две дози од вакцината, според податоците на српската Влада, пренесува „Танјуг“.

Според бројот на вакцинации на милион жители, Србија е втора во Европа, по Велика Британија, а според бројот на ревакцинации на милион жители, е прва во Европа. После Србија се Малта и Данска.

Во светот, Србија е на 6. место според бројот на вакцинации на милион жители, по Израел, Сејшелите, Обединетите Арапски Емирати, Велика Британија и САД.

Кога станува збор за бројот на ревакцинации на милион жители, Србија е прва во Европа, по што следат Малта, Данска и Исланд. Според бројот на ревакцинации на милион жители во светот, Србија е трета, по Израел и Сејшелите, а по Србија се САД и Малта.

Србија е прва во регионот според бројот на вакцинирани на милион жители, по што следуваат Романија, Словенија, Унгарија, Хрватска, Бугарија и Албанија. Србија е на прво место во регионот според бројот на ревакцинации на милион жители, по што следуваат Романија, Словенија, Унгарија, Хрватска, Бугарија и Албанија.