Регион 19. август 2019. / 12:00

Србија ги купува стратешките компании во Република Српска

Србија ги купува стратешките компании во Република Српска

Српската комисија за конкуренција, пред неколку дена, одобри на „Србијагас“ стекнувањето на 79,29 проценти од компанијата Бијелина-гас од БиХ. Патем, Србијагас влезе во пазарот на БиХ во март со стекнување на удел во „Гас промет Источен Сараево“.

„Србија гас“ е државна компанија и влегувањето во пазарот во БиХ преку преземањето на компании е особено важно заради најавената гасификација на РС, со изградба на кракот на Турски тек преку кој ќе тече руски гас. Овој гасовод треба да влезе во БиХ од Србија.

Покрај тоа, Србија и РС соработуваат и во градењето енергетски капацитети, особено во Дрина.

Неодамна се појавија информации дека Србија планира да ја купи „Електропривреда РС“.

Генералниот директор на РС, Лука Петровиќ, рече дека немало разговори за приватизација на ЕП на РС. Тој исто така рече дека сите аранжмани во врска со подобрувањето на деловните активности се можни, но дека Србија и РС веќе имаат заеднички проекти во оваа област.

Покрај енергијата, други стратешки области во кои се прават преземања се и телекомуникациите и медиумите. Овие аквизиции се направени преку компанијата Мтел, односно нејзиниот сопственик Телеком Србија, која е во сопственост на државата Србија.

Претходно, Телеком ја поседуваше Мтел, која исто така го стекна Логософт, компанија со седиште во Сараево. На крајот на минатата година, Мтел ја купи мрежата на Телрад Бијелина и „Блицнет“ на Бања Лука.

Пред неколку дена, Советот за конкурентност на БиХ ја одобри аквизицијата на Мтел за Елта-Кабел, водечки кабелски оператор во РС. Со оваа аквизиција, Мтел ќе преземе целосна доминација на пазарот на фиксна и мобилна телефонија, обезбедување на интернет услуги и дистрибуција на радио и ТВ програми во субјектот на Република Српска.