Регион 15. March 2019. / 21:18

Спомен плочата на српскиот полковник Швабиќ ќе биде откриена во Љубљана

Спомен плочата на српскиот полковник Швабиќ ќе биде откриена во Љубљана

Во Љубљана, ќе биде откриена спомен плочата на српскиот полковник Стеван Швабиќ, кој во 1918 година, заедно со српските војници и словенечките доброволци ја бранел Љубљана во Првата светска војна. Ова е договорено на денешниот состанок помеѓу заменик градоначалникот на Белград Горан Весиќ и градоначалникот на Љубљана Зоран Јанковиќ.

Јанковиќ на состанокот изразил задоволство од овој предлог и истакна дека Белград и Љубљана имаат најдобри односи од сите главни градови на поранешна Југославија.

Инаку во 2016 година во словенечкиот главен град беше откриена бистата на Вук Стефановиќ Караџиќ, а до мај следната година во Белград ќе биде откриена бистата на Јернеј Копитар.