Регион 07. јануари 2021. / 22:15

Словенија ги продолжи мерките за ограничување до 18 јануари

Словенија ги продолжи мерките за ограничување до 18 јануари

Поради влошената епидемиолошка состојба во Словенија, владата на таа земја денеска ги продолжи повеќето веќе важечки ограничувачки мерки за најмалку уште седум дена, а училиштата ќе останат затворени најмалку до 18 јануари.

Важењето на повеќето претходни мерки се проширува, вклучително и забраната за собирање луѓе во образовни институции, рече владиниот портпарол Јелко Кацин на прес-конференција, додавајќи дека воспитно-образовниот процес на учење од дома ќе продолжи и училиштата нема да можат да се отвораат. пред 18 јануари, како и фактот дека таквата одлука е донесена врз основа на мислењето на експертската група за КОВИД-19, јавува агенцијата Хина и пренесува Танјуг.

Единствен исклучок се образовните институции за работа со деца со посебни потреби, кои започнаа со работа повторно на почетокот на оваа недела.

-Што се однесува до забраната за движење со цел да се ограничи ширењето на вирусот, тие остануваат исти и ќе бидат продолжени најмалку до 18 јануари, а работата на ски-лифтовите на ски-центрите сè уште ќе биде забранета, изјави министерот за внатрешни работи, Алеш Хојс.