Регион 18. септември 2019. / 19:30

Се заострува политичката ситуација во БиХ: Додик се закани со отцепување

Се заострува политичката ситуација во БиХ: Додик се закани со отцепување

Односите на најголемите политички партии во Босна и Херцеговина кои ги собираат Србите и Босанците на едно место дополнително се заострија, откако претседателот на политичката партија Сојуз на независни социјалдемократи (СНСД) Милорад Додик најави преземање на нови радикални чекори. Оваа одлука на Додик доаѓа поради тоа што Партијата за демократска акција (СДА) минатата недела на својот конгерс усвои декларација со која повикала етаблирање на Република БиХ како граѓанска држава која би била составена од региони, а не ентитети, објави „Индекс.хр“.

СНСД на Додик како одговор одлучи да започне постапка за промена на потпретседателот на Народното собрание на Република Српска од паритијата СДА, Сенад Братиќ, со образложение дека тој како висок службеник во СДА „споведува политика против интереси на Република Српска“ и како потпретседател на парламентот на ентитетот делува спротивно на неговиот Устав и закони.

Поради оваа иницијатива, закажана беше и вонредна седница на парламентот на ентитетот на која требаше да се одржи во вечерните часови, но Братиќ секоја расправа околу тоа ја прекина со поднесување на оставка.

Оваа инцијатива која ја поднесе владеачката коалиција има за цел политичката немоќ да ја претстави како надмоќ и политичките процеси и недоразбирања да ги поврзе со етничките односи – стои во образложението за оставката на Братиќ.

Партијата за демократска акција предупреди дека власта предводена од Додик оди во погрешна насока, како и дека тоа ќе се покаже многу брзо.

Потпретседателот на СДА, Един Рамиќ, најави дека Додик многу брзо ќе се соочи со последиците од ваквото однесување.

Времето ќе покаже дека тој не може вака да функционира со СДА. За тоа ќе има можност да се увери и кога ќе се обиде да добие поддршка за мандатар (за составот на Советот на министри на БиХ) или за било која друга позиција за кадарот на СНСД – изјави Рамиќ за порталот „Кликс“.

Додик пак, за новинарите во Бања Лука кажа дека Братиќ морал да биде променет од позиција поради тоа што работел против интересите на Република Српска (РС), иако од неа прима плата. Тој исто така најави дека новиот босански потретседател на парламентот на РС ќе биде од СНСД.

Тој ова го изјави откако претходно во текот на неделата преседаваше со седницата на главниот одбор на неговата партија чии членови едногласно ги отфрлија можностите за разговор за воспоставување, односно обновување на Република БиХ и нејзина територијална трансформација.

Тоа за нас се неприфатливи начела кои се спротивни на Дејтонскиот договор – рече Додик.

Милорад Додик оценува дека СДА „претерала“ со своите барања за реформи, утврдувајќи се како најголема босанска партија со премолчена поддршка од меѓународната заедница, велејќи дека во такви околности во РС ќе инсистира на оние делови во Уставот на БиХ кои, по негово толкување, им даваат на Србите во земјата право на самоопределување.

Толкувањето на Додик за тоа дека Србите имаат право на самоопределување, односно на отцепување од БиХ, доаѓа од Пактот за граѓански слободи на кој се повикува Уставот на БиХ.

Тоа треба да се афирмира – рече Додик.

Лидерот на СНСД исто така предложи и Федерацијата БиХ и Република Српска да преговараат како „две страни“ за тоа кои закони на ниво на БиХ ќе се спроведуваат, а доколку не се случи тоа, СНСД ќе бара парламентот на РС сите постоечки закони на државно ниво да се прогласат како неважечки.