Регион 18. февруари 2020. / 12:43

Република Српска со ултиматум: Или реформа на Уставниот суд на Бих или отцепување

Република Српска со ултиматум: Или реформа на Уставниот суд на Бих или отцепување

Пратениците во Република Српска дадоа краен рок од 60 дена за реформа на Уставниот суд на Босна и Херцеговина и притоа се заканија дека во спротивно ќе организираат референдум за отцепување. Овој потег на пратениците на српскиот ентитет следува по одбивањето од судот да ја потврди нивната претходна пратеничка одлука, земјоделското земјиште во Република Српска да биде нивна сопственост, а не на Босна и Херцеговина.

За време на вчерашната вонредна седница 72 пратеници гласаа „за“, а двајца против суспендирање на работата на сите претставници на Република Српска во босанските институции се додека федералниот парламент не ги прекине мандатите на тројцата меѓународни судии во Уставниот суд.

Обраќајќи се во парламентот во Бања Лука, Милорад Додик, српскиот претставник во босанското мултиетничко претседателство, на англиски јазик рече: „Збогум БиХ, добредојде РС-егзит. Ќе се видиме за 60 дена“.

Додик најави референдум за статусот на српскиот ентинет во Босна и Херцеговина, наведувајќи дека босанските Срби имаат право да одлучат за својата иднина.