Регион 07. јули 2019. / 20:17

Првични резултати: Нова Демократија со 8 отсто предост пред СИРИЗА

Првични резултати: Нова Демократија со 8 отсто предост пред СИРИЗА

Нова Демократија се очекува да ги добие парламентарните избори во Грција, со освоени 39.8 отсто од гласовите, а СИРИЗА е втора со 31.6 отсто, велат првичните официјални резултати од Сингулар Лоџик, грчка технолошка команија задолжена за изборите, пренесува Екатимерини.

Централно-десното движење за промени освои 8.3 отсто, грчката Комунистичка партија 5.3, Грчко Решение 3.7 и МеРА25 3.4 проценти од гласовите.
Неофашистичката Златна Зора најверојатно не успеа да освои место во претставничкото тело.

Сингулар Лоџик на Нова Демократија и даде 158 седишта, а на СИРИЗА 86. Помалите партии ги делат останатите седишта во грчкиот Парламент.