Регион 06. декември 2019. / 11:23

Протеран амбасадорот на Либија во Атина, има 72 часа да ја напушти Грција

Протеран амбасадорот на Либија во Атина, има 72 часа да ја напушти Грција

Грчкиот министерт за надворешни работи Никос Дендијас утрово го повикал амбасадорот на Либија во Атина и му соопштил дека е донесена одлука за негово протерување од земјата. Амбасадорот има рок од 72 часа да ја напушти Грција.

Дендијас изјави дека тоа не значи и прекин на дипломатските односи со Триполи.

Оваа одлука доаѓа по договорот меѓу Турција и Либија за морските зони, за кој Атина смета дека го прекршува меѓународното морско право.

– Координатите од обидот за демаркација на морските зони потврдуваат дека овој договор е грубо кршење на меѓународното морско право и суверените права на Грција и други држави. Покрај формалните недостатоци, овој обид е нелегален и не носи правни резултати. Освен тоа е манифестација на намерно предизвикување тензија на билатерално и регионално ниво. Затоа и недвосмислено се осудува – изјави Дендијас во изјавата пред акредитираните новинари во грчкото МНР.