Регион 17. декември 2018. / 14:22

Приштина покрај воена отштета бара и имот од поранешна СФРЈ

Приштина покрај воена отштета бара и имот од поранешна СФРЈ

Покрај воената отштета што косовските власти најавија дека ќе ја бараат од Белград, на списокот со барања на Приштина се и дел од имотот на поранешна СФР Југославија, вклучително и одреден број објекти на дипломатски и конзуларни претставништва во странство, воени објекти и дел од архивата, пишува „Вечерње новости“.

Весникот наведува дека тврдењата на Приштина оти средствата и имотот се бараат врз основа на договорот за сукцесија на поранешна Југославија се далеку од реални, бидејќи Косово не беше република во рамките на СФРЈ, туку српска покраина и како неразвиена област беше изземена од прераспределбата за сојузните органи.

– Албанците никогаш не и плаќаа данок на Србија, придонеси, струја, телефон или која било друга обврска, но со задоволство користеа пензии, детски додатоци, социјална помош и слично, наведува „Новости“.

Весникот додава дека кога на тоа ќе се додаде и вредноста на српскиот имот на Косово, тогаш тоа ги надминува „наводните побарување“ на косовските Албанци.