Регион 30. јануари 2021. / 19:27

Хрватскиот суд и одзема на Југобанка 700 милиони евра

Хрватскиот суд и одзема на Југобанка 700 милиони евра

Високиот трговски суд во Хрватска ја потврди пресудата на Трговскиот суд во Сплит кој и одзема на Југобанка од Белград 700 милиони евра во стечајна постапка.

Правниот застапник на Југобанка, Иван Симиќ, за Нова.рс вели дека со оваа пресуда буквално е одземен имотот на банката, која со години е во стечај.

Како што се наведува во образложение на пресудата, за време на постапката е утврдено побарување од Министерството за финансии на Република Хрватска над имотот на стечајниот должник Југобанка, во износ од 767.700 евра. Југобанка е должна да исплати и трошоци за постапката во износ од 2279 евра.

Симиќ вели дека самото отворање на овој „посебен“, секундарен, стечај над имотот на банката во Хрватска е спорно.

– За време на „посебниот-секундарен“ стечај во Хрватска, не е пронајден никаков имот на Југобанка, од кој би можело да се формира стечајна маса, бидејќи е конфискуван целиот имот кој банката го поседува во Хрватска. Ова не е ништо друго освен исфабрикувана одлука, на еден вид на хибридна правна војна која хрватското судство го води против српски имот, вели Симиќ за Нова.рс.

Тој истакнува дека со последната одлука на Високиот трговски суд е потврдено она во кое тој бил уверен.

– Барањата за признавање на хрватските пресуди, со кои буквално и е одземен имотот на„ Југобанка “, а со цел да се соберат трошоците за „киднапирање“ на Хрватска, претставуваат само подготовка на теренот за признавање на оваа последна одлука вредна 700 милиони евра. Прашање на време е кога оваа одлука ќе биде признаена пред српскиот суд. Српското судство е свесно за овој факт, кој беше презентиран на конференцијата на Врховниот суд во 2018 година. Не исклучувам дека во претходните постапки на српското судство, кое буквално сака да ги признае одлуките на хрватскиот суд, кои се апсолутно спротивни на основните норми на уставниот и социјалниот поредок на нашата земја, се стекнуваат одредени карактеристики кои се директно поврзани со идното барање за признавање на оваа судска одлука, наведува адвокатот.

За потсетување, Договорот за сукцесија, кој беше потпишан во 2001 година меѓу државите од поранешна Југославија, се чини дека е најштетен за српските компании. Иако Србија доследно го применува овој договор, се добива впечаток дека ситуацијата во Србија е поинаква, барем кога станува збор за случајот „Југобанка“.

Југобанка беше затворена во 2002 година, а Апелациониот трговски суд, по втор пат во јануари годинава, ја укина одлуката на Трговскиот суд во Белград, со кој беше отфрлено барањето на Загребачка банка за признавање на хрватските судски одлука за наплата на судски трошоци во износ од околу 100.000 евра на штета на Југобанка.

Наводниот долг во висина од 700 милиони евра беше создаден кога Хрватска плати 235 милиони за штедачите по влезот на “Југобанка” во стечај, а потоа поднесе тужба, барајќи од главната филијала во Сплит, барајќи износ со камата, што е повеќе од два пати поголема од износот на главницатa.