Регион 25. февруари 2019. / 12:16

После два месеци: Девојче од преполовениот автобус се разбуди од кома

После два месеци: Девојче од преполовениот автобус се разбуди од кома

Лина Илиќ (16) од селото Чокот, која што на 21 декември беше тешко повредена кога автобус на „Ниш експрес“ се судрил со воз, после два месеци се разбуди од кома и е надвор од животна опасност.

Таа после несреќата одма беше префрлена во полница со тешки повреди, со кои според зборовите на лекарите, во вакви ситуации преживува 1 на 100 лица. Меѓутоа после 60 дена борба, животот на Лена е надвор од опасност. Докторите од Нишката клиника за анестезија и интензивна терапија велат дека пред храбрата девојка постои долго опоравување.

Кога таа беше примена во болница, Лена беше во најтешка состојба од сите останати повредени и многу мали беа шансите да преживее.

Одма после приемот одма ја реанимиравме и ја опериравме, пошто имаше голем хематон на главата кој што вршеше голем притисок на мозокот. Ги саниравме повредите и одма ја ставивме во вештачка кома со цел да и го подготвиме организмот за борба. За жал, освен повредата на главата таа се здобила и со тешка контузија со пукање на плуќната марамица. Овие две повреди во иста комбинација се тешко за преживување, практично еден во сто случаеви, па вложивме многу напори за да ја спасиме, вели директорот на клиниката за анестезија, Др. Радмило Јанковиќ.

Лена два месеци беша на ивица меѓу зивотот и смртта, се до пред некој ден, кога полека почна да се буди од кома.

Нејзиниот невролошки статус, односно менатлните функции, со тек на време се подобруваа. После цел месец во кома, се виде првиот напредок, но и тогаш беше во животна опасност. Меѓутоа сега можеме да кажеме дека е на безбедната страна и дека не е во животна опасност. Сепак, заздарвувањето ќе биде долг, објаснува Др.Јанковиќ.

Ваквата вест го израдува и нејзиното семејство, кое сега може малку и да здивне.