Регион 14. февруари 2021. / 18:30

Поранешниот шеф на белградската полиција доби 30 дена притвор

Поранешниот шеф на белградската полиција доби 30 дена притвор

Високиот суд во Белград му одреди притвор до 30 дена на поранешниот шеф на полицијата во Белград, Илија Милачиќ, осомничен за откривање на службена тајна.

Судија на претходна постапка му одреди притвор поради опасност тој да го повтори делото за краток временски период, соопшти судот.

Милачиќ и неговиот адвокат имаат право на жалба на оваа одлука до кривичниот вонсудски совет на судот.

Портпаролот на обвинителството Ивана Ракошевиќ за Танјуг прецизираше дека Милачиќ е обвинет за кривично дело според член 98 од Законот за тајност на податоците, сторено во периодот од април 2020 година до денес.

Во зависност од формата, за кривичното дело објавување службена тајна може да се изрече казна затвор од шест месеци до осум години.