Регион 29. ноември 2019. / 12:01

Невработеноста во Србија падна на 9,5 %, во 2020 се очекува да се достигне европскиот просек до 7%

Невработеноста во Србија падна на 9,5 %, во 2020 се очекува да се достигне европскиот просек до 7%

Според Националната служба за вработување на Србија, стапката на невработеност падна на 9,5 проценти. Директорот на Националната служба за вработување Зоран Мартиновиќ за РТС вели дека доколку продолжи трендот на паѓање на невработеноста, постои реална можност просекот на ЕУ да достигне околу седум проценти следната година.  Мартиновиќ истакна дека во последните неколку години е направена работа за подобрување на економското опкружување.

„Донесени се голем број инвеститори, со што дојде до оживување на производствената и преработувачката индустрија“, рече Мартиновиќ.

Сектори кои бележат раст на вработеноста се трговијата на големо и мало, градежништво, ИТ секторот и услугите.Тој посочува дека, кога станува збор за невработеноста, исто така има намалување на разликите меѓу регионите на Србија.

Според него, треба да се подигнат платите и да се создадат подобри услови за работа, така што луѓето ќе можат да останат во земјата, за што рече дека веќе се работи.

Тој посочува дека се потребни четири или пет години за да се дојде до работа и дека сега работодавците имаат проблем да најдат квалификувана работна сила во одредени области.

„Ако продолжи трендот на намалување на невработеноста, постои реална можност да се достигне  просекот на ЕУ , околу седум проценти следната година“, заклучи Мартиновиќ.