Регион 18. септември 2020. / 12:47

Над 5.000 мигранти се сместени во новиот привремен камп во Грција

Над 5.000 мигранти се сместени во новиот привремен камп во Грција

Процесот на сместување на бегалците и мигрантите во новиот, привремен камп Кара Тепе на Лезбос, продолжува со зголемен ритам и досега се згрижени над 5.000 лица, јави дописничката на МИА од Атина.

Од вчера наутро започна и полициската акција, за сите оние кои се по улиците и на паркинзите пред големите супермаркети, да бидат префрлени во новиот камп, а од Атина на островот беа испратени и 70 жени полицајки за да помогнат.

Ритамот на сместувањето на мигрантите во новиот камп се зголемува од час во час, акцијата на грчката полиција продолжува на многу ефективен начин, веќе над 5.000 се сместени, а како што помина времето, овој број се зголемува, рече алтернативниот министер за миграција и азил на Грција говорејќи за радиото „Параполитика“ и додаде дека досега се направени и над 2.000 тестови за Ковид-19.

На островот се 17 мобилни единици на Националната организација за јавно здравје на Грција кои со помош на брзи тестови ги тестираат бегалците и мигрантите пред тие да влезат во новиот камп.

Илјадници лица кои престојуваа во Центарот за прием и регистрација на бегалци и мигранти и во импровизираниот камп во Мориа, останаа на улица, по двата пожари пред десетина дена.