Регион 29. јули 2020. / 15:05

Мигрантите од грчките острови ќе добијат парична помош од 2.000 евра ако се вратат дома

Мигрантите од грчките острови ќе добијат парична помош од 2.000 евра ако се вратат дома

Мигрантите кои до 31 декември 2019 година пристигнале и престојуваат на грчките острови Лерос, Самос, Лезбос, Кос и Хиос од понеделникот можат да се пријават за доброволно враќање во нивната земја на потекло и да добијат финансика помош од 2.000 евра, јави дописничката на МИА од Атина.

Програмата за доброволно враќање на 5.000 баратели на азил во нивните земји е финансиски поддржана од Европска Унија, а процесот на пријавување започна во понеделникот и ќе трае 30 дена, со можност да се продолжи за уште еден месец, доколку нема доволен број пријавени.

Финансиската помош од 2.000 евра, како што соопшти Министерството за миграција и азил на Грција, не важи за оние кои се од безбедни трети земји како што се Гана, Сенегал, Того, Гамбија, Мароко, Алжир, Тунис, Албанија, Грузија, Украина, Индија и Ерменија.

Министерот за миграција и азил на Грција, Нотис Митаракис рече дека целта е да се намали бројот на бегалци и мигранти на островите.

Конкретната програма односно специјалниот механизам беше договорен кон средината на март на средбата на Митаракис со европската комесарка за внатрешни работи Илва Јохансен.