Регион 26. јули 2020. / 14:04

Комшиќ со порака до Србија: Нема да дозволиме решението за Косово да се поврзе со БиХ

Комшиќ со порака до Србија: Нема да дозволиме решението за Косово да се поврзе со БиХ

Членот на Претседателството на Босна и Херцеговина Жељко Комшиќ истакна дека ниту едно решение за косовското прашање не смее да биде врзано за државноста на Босна и Херцеговина, додавајќи дека „гадно се лажат оние кои мислат дека нешто ќе компензираат врз грбот на БиХ“.

Во интервју за порталот „Слободна Босна“, Комшиќ оцени дека позицијата на Србија и претседателот Александар Вучиќ во преговорите „не е завидна“.

Комшиќ тоа го објасни со тврдењето дека решавањето на косовското прашање не и одговара на Русија, затоа што верува дека доколку се реши проблемот ќе исчезне и потребата на Србија од руска заштита, која, според Комшиќ, на Србите „им е синџир околу вратот“.

Комшиќ тоа го поврза со протестите во Белград под, како што рече, фасадата на пандемијата, кажувајќи дека некои демонстранти го величеле Ратко Младиќ и ја поздравувале Русија.

Вучиќ навистина е во незавидна позиција поради непризнавањето на Косово, но, кога и да заврши, тоа што сакам да го истакнам е дека нашиот став е  дека ниту едно од постигнатите решенија не мора и нема да дозволиме да биде врзано за позицијата на државата Босна и Херцеговина и затоа оние кои мислат дека ќе можат нешто да компензираат на грбот на БиХ, грубо се лажат – изјави Комшиќ.