Регион 24. јуни 2020. / 12:40

Хрватска размислува за повторно воведување на самоизолација за граѓаните на БиХ и на Србија

Хрватска размислува за повторно воведување на самоизолација за граѓаните на БиХ и на Србија

Хрватскиот министер за внатрешни работи и шеф на Националниот штаб за цивилна заштита Давор Божиновиќ најави нов граничен режим за граѓаните на БиХ и на Србија, кој би можел повторно да вклучи обврска за двонеделна самоизолација.

– Ја следиме епидемиолошката ситуација во земјите од соседството и она што го регистрираме последните денови се инфекциите кои пристигнуваат, односно кои ги носат луѓето кои најголем дел доаѓаат од државите во нашето источно соседство, нагласи Божиновиќ.

Тој додаде дека денеска Националниот штаб ќе одржи состанок, на кој веројатно ќе одлучи за измена на режимот при влез од Србија, БиХ, Црна Гора, Северна Македонија и Косово.

Одлуката која ќе биде усвоена ќе стапи во сила од полноќ следниот ден.