Регион 29. јануари 2020. / 18:31

Грција ќе гради лебдечка ограда за да ги спречи мигрантите да стигнат до островите

Грција ќе гради лебдечка ограда за да ги спречи мигрантите да стигнат до островите

Владата во Грција сака да изгради лебдечка ограда за да ги спречи мигрантите да стигнат до грчките острови од блискиот турски брег.

Грчкото Министерство за одбрана ги повика приватните компании да достават понуди за лебдечка ограда долга 2,7 километри во рок од три месеци, се наведува на веб-страницата на грчката Влада.

Засега нема детали за тоа кога би била поставена оградата.

Таа треба да се издига 50 сантиметри над водата и да има трепкачки светла.

Министерството за одбрана проценува дека проектот ќе чини 500.000 евра, со вклучено четиригодишно одржување.

Во описот се наведува дека лебдечката ограда треба да биде изградена „со невоени спецификации“ и со специфични карактеристики за извршување на мисијата во управувањето со бегалската криза“.