Регион 31. март 2020. / 14:15

Грчки анархисти донираа храна и основни продукти за дом за стари лица во Атина

Грчки анархисти донираа храна и основни продукти за дом за стари лица во Атина

Членовите на грчката анархистичка група „Рувиконас“, одговрија на апелот од домот за стари лица во Атина, дека итно имаат потреба од храна и основни продукти.

Анархистите се самоорганизираа и доставија големо количество храна и други основни продукти.

Десетици лица одговорија на повикот и се собраа стотици кеси со храна и основни продукти за Домот за стари лица. Претседателот на Домот за стари лица ни рече дека е најголемата направена донација. Се наполнија две простории. Им благодариме многу на сите што се одѕваа и за само 48 часа успеавме да собереме толку работи. Ќе продолжат активностите на Рувиконас за помош на ранливи групи граѓани – напиша на неговиот „Фејсбук“ профил еден од основачите на „Рувиконас“.

Од Домот за стари лица во Атина, упатија апел за помош дека им се неопходни маски, антисептици, сапуни, средства за чистење, средства за лична хигиена, храна и слично, за да може да продолжи грижата за околу 140 лица сместени во домот.

Анархистичката група „Рувиконас“ стои зад низа упади со бои и летоци на странски дипломатски претставништва во Атина, на канцеларии на министри и политичари, но и на грчкиот Парламент, а имаа и обиди за влез во неколку министерства.