Регион 20. мај 2020. / 16:25

Дендиас: Никој нема да дојде во Грција ако треба да направи 20 тестови и да извади 15 документи

Дендиас: Никој нема да дојде во Грција ако треба да направи 20 тестови и да извади 15 документи

Ако за да дојдеш во Грција си во ситуација да треба да направиш 20 тестови и да извадиш 15 документи, нема никогаш да дојдеш – изјави министерот за надворешни работи на Грција Никос Дендиас, говорејќи за туризмот, во интервјуто за радиото „ЕРА“ на грчкиот јавен сервис.

Дендиас додаде дека намерата на Грција е да прими посетители од земји со кои има слични епидемиолошки карактеристики, а напорите се за овие туристи да се обезбеди простор за слобода на движење „без потврди, без тестови, без малтретирања“.

Како пример за земји со слични епидемиолошки карактеристики со Грција, ги споменува Германија и балканските држави.

Во однос на вчерашниот состанок по иницијатива на шефовите на македонската и грчката дипломатија со министри за надворешни работи од Балканот, Дендиас вели дека главната тема бил туризмот односно „да можеме меѓусебно да се посетуваме“

Имавме дискусија со сите министри од Балканот, обидувајќи да се договориме околу протоколите и процедурите што ќе дозволат да ја посетат земјата, сите оние кои што сакаат да дојдат – вели Дендиас.

Тој додаде дека се исклучително блиску до договор за заеднички услови, „како со земјите од поширокиот регион на Балканот, така и со повеќето земји од Европската унија“

Во интервјуто за грчкото радио, министерот за надворешни работи на Грција истакна дека во однос на туризмот, приоритетот на Владата, пред сè е заштита на здравјето и на грчките граѓани и на туристите.